Electrische haard

Sfeer- of sierhaarden, hoe werken ze?

Je ziet ze in steeds meer woon- en slaapkamers verschijnen; sfeerhaarden, in plaats van een traditionele houtkachel of een haard op gas. En dat is ook niet zo verwonderlijk want wat wij verstaan onder de categorie sfeerhaarden, zijn haarden die een stuk milieuvriendelijker zijn en die gemakkelijk zonder breekwerk geplaatst kunnen worden. Eigenlijk is de definitie van een sfeerhaard een hele brede. Een sfeerhaard is simpel gezegd een haard bedoeld om sfeer te creëren en omdat dit ook kan met een houtkachel of gashaard of een haard op bio-ethanol, is de term sierhaard misschien een betere optie voor wat wij hier te vertellen hebben.

Een sierhaard is dus aanzienlijk milieuvriendelijker dan de andere bovengenoemde haarden. Een sierhaard is namelijk elektrisch, wat betekent dat je hem gewoon aan kunt sluiten op het stroomnet en dat kun je, afhankelijk van het model dat je kiest, doen waar je maar wilt. Zelfs als je woont in een flat of appartement. Dit komt omdat er geen afvoer en dus geen schoorsteen nodig is. En dat maakt de haard helemaal van deze tijd; een tijd waarin gasaansluitingen worden ontmoedigd en gezondheidsschade door het verbranden van hout zoveel mogelijk moet worden voorkomen.


Wat is nu een sfeerhaard en hoe werkt het?
Een in dit geval dus elektrische sfeerhaard, is een haard zonder vuur. Toch zie je wel degelijk vlammen en sommige modellen geven, door een specifiek element zelfs warmte af. De vlammen die je ziet, zijn optische vlammen die ontstaan door gekleurde ledverlichting te projecteren op spiegels of op vrij bewegende waternevel uit kraanwater. Groot voordeel hiervan is dat de vlammen ‘koud’ zijn en dus volkomen veilig. De haarden zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo zijn er inbouwhaarden, haarden die je als een schilderij aan de muur kunt hangen en geheel vrijstaande haarden. Er zijn zelfs mogelijkheden ze te combineren met een heuse cine-wall, waarbij de haard onder de tv geplaatst wordt. Kies je een haard met een ingebouwd verwarmingselement, dan kan de omgeving verwarmd worden tot ongeveer 28º C. Met een sierhaard is dus alles mogelijk. Je bepaalt je eigen vlammenspel en als je liever een ‘vuur’ creëert met houtblokken, dan kunnen deze gemakkelijk worden geplaatst. Een sierhaard is de trend voor de toekomst, waarbij thuisblijven alleen nog maar prettiger wordt.

Feed