Open haard

Juist bezig zijn met een haard in de zomer

Nu het buiten warm is, denkt u waarschijnlijk eerder aan het stoken van een vuurkorf in uw tuin dan aan het laten branden van uw gashaard binnen in huis. Misschien steekt u deze nog wel een keertje aan als het een dagje minder weer is en het ’s avonds flink afkoelt, maar over het algemeen zal uw gashaard de komende maanden min of meer ‘werkloos’ zijn. Het is echter niet verstandig om in deze periode helemaal niet naar uw haard om te kijken en te verwachten dat hij weer als een tierelier zal branden in het najaar. Ook een gaskachel heeft namelijk onderhoud nodig en deze periode is hier uitermate geschikt voor.

Hoe bereid ik me voor op de koudere periode?
Iedere kachel, of het nu een kachel met een open- of met een gesloten systeem betreft, moet minstens één keer per jaar goed nagekeken worden. Periodiek onderhoud zorgt ervoor dat u het gehele jaar veilig van een goed werkende kachel kunt genieten op de momenten dat u dat wilt. Omdat dit onderhoud zeker in het kader van veiligheid erg belangrijk is, hebben veel verzekeringsmaatschappijen het als voorwaarde opgenomen in de brandverzekeringspolis.
Eenvoudig onderhoud, zoals het schoonmaken van de ruit aan de binnenkant, is een klusje dat u gemakkelijk zelf kunt, maar voor ander onderhoud, zoals voor controle van de ‘voeler’- die meet of de waakvlam brandt voordat de gaskraan open gaat - schakelt u het best een ervaren installateur in. Ook voor het verwijderen van roet en stof kunt u het beste een beroep doen op een installateur.

De waakvlam aan of uit in de zomer?
Veel mensen denken dat het goed is om in de zomerperiode als de haard niet of nauwelijks brandt, de waakvlam uit te zetten en doen dit dan ook. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo slim. Het laten branden van een waakvlam in een gashaard, kost per jaar gemiddeld € 10,- aan gas. Staat de vlam uit dan krijgt stof de mogelijkheid om neer te dalen op de brandblokken, wat later problemen kan opleveren. Het laten branden van de waakvlam heeft nog meer voordelen. Het voorkomt een witte waas op de ruit die ontstaat door kalkaanslag als gevolg van condens door te grote temperatuurverschillen.

Al met al deze tijd dus dé tijd om onderhoud aan uw gashaard te (laten) doen. Wilt u hierover extra informatie, neem dan contact op met Lemmerlijn Sfeer & Warmte in Margraten. We vertellen u graag meer.

Feed