Kachel

Je kachel of haard mooi maken en houden

Een (hout)kachel of open haard is in veel gevallen dé blikvanger in de kamer. Het vuur geeft niet alleen warmte, maar straalt ook gezelligheid uit en de meeste mensen zullen dan ook hun zithoek rondom de kachel / open haard gesitueerd hebben. En van die zithoek wordt waarschijnlijk het hele jaar gebruik gemaakt, ook als de haard, bijvoorbeeld in de zomermaanden, niet gebruikt wordt. De haard blijft zo altijd een opvallend aanwezig item en het is dan ook belangrijk dat hij er mooi en goed onderhouden uitziet. Maar hoe doe je dat nu precies? We vertellen het u hier.

Hoe houd ik mijn kachel of haard mooi?

Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat het rookkanaal in ieder geval een keer per jaar gereinigd wordt door een erkende schoorsteenveger die er verstand van heeft. De opeenhoping van roet en vuil kan namelijk zorgen voor ontbranding in het kanaal, met alle gevolgen van dien. Dit roet en vuil hoopt zich niet alleen op in het kanaal, maar vaak ook net boven het keerschot, dat zich aan de bovenkant van de haard bevindt. Laat de haard ook regelmatig controleren op beschadigingen van de vuurvaste stenen. Is het glas vies geworden? Maak dit dan schoon met een speciale glasreiniger zonder zuur. Anders kan het oppervlak beschadigen.

Mijn kachel/haard ziet er niet meer uit. Hoe maak ik hem weer mooi?

Na een paar jaar gebruik, ontstaan er kleine krassen en vlekken op de kachel die ontsierend zijn. Deze kunnen eenvoudig bijgewerkt worden met een hittebestendige bijpassende verf. Doe dit wel als de kachel volledig afgekoeld is. En wilt u uw kachel er echt weer als nieuw uit laten zien? Pas dan een methode toe die ook al in vroeger tijden werd gebruikt: breng een laag kachelpoets aan. Kachelpoets is verkrijgbaar in tubes en zorgt voor een zwarte, wat vettige laag op de kachel. U brengt het gemakkelijk aan met een borstel, waarna u het alleen nog maar met een droge doek hoeft uit te wrijven. Kachelpoets heeft echter wel een nadeel. De aangebrachte vettige laag zal de eerste keren dat de kachel brandt behoorlijk gaan stinken. Maar dit gaat zeker over.

Feed

Lemmerlijn Sfeer & Warmte
De Steeg 12 
6333AP Schimmert

KvK: 14094185

Contactgegevens

 06-51636878

 info@lemmerlijn.nl

Reguliere openingstijden:

Za 09:00 - 13:00

Wegens vakantie gesloten van 25 t/m 29 december en van 31 december t/m 3 januari.