Pelletkachel

Is een pelletkachel een goede aanschaf?

De meeste mensen zijn bekend met houtkachels maar hebben nooit eerder van zogeheten pelletkachels gehoord. Dat is niet heel vreemd, hoewel steeds meer mensen wel voor een pelletkachel kiezen. Pelletkachels zijn kachels die werken op pellets; kleine houtsnippers en zaagsel dat als het ware gezien wordt als afval uit de houtindustrie. Dergelijke kachels zijn over het algemeen iets duurder dan gewone houtkachels, omdat de techniek ervan iets ingewikkelder ligt. Hierbij moet u er overigens wel rekening mee houden dat pelletkachels heel zuinig zijn, waardoor ze in verhouding goedkoper kunnen zijn.

Waarom een pelletkachel aanschaffen?

Het grootste verschil tussen een gewone houtkachel en een pelletkachel is dat een pelletkachel pellets verbrandt. Omdat pellet over het algemeen goedkoper is dan standaard hout kan dit voor veel mensen al een goede reden zijn om over te stappen op een pelletkachel. Daarnaast is de verbranding van pellets iets schoner dan de verbranding van ‘gewoon’ hout. Er komt namelijk minder fijnstof vrij dan bij de verbranding van hout. Mensen kiezen verder voor het aanschaffen van een pelletkachel om de sfeer in een woning te verhogen en niet geheel onbelangrijk: u kunt flink besparen op uw stookkosten met een pelletkachel.

Een duurzame kachel
Een pelletkachel is een zeer duurzame kachel. De kachel is volledig afgesloten, waardoor er geen giftige stoffen vrijkomen in de ruimte die wordt opgewarmd en omdat er sprake is van volledige verbranding. Omdat pellets onder houtafval worden gerekend, hoeven er geen nieuwe producten worden geproduceerd die gebruikt kunnen worden om te verbranden. U verbrandt houtafval dat anders alleen afval was geweest. Houd er echter wel rekening mee dat er alsnog CO2 vrijkomt bij het stoken met een pelletkachel: er komt evenveel CO2 vrij als bij hout dat aan het verrotten is in het bos. Heeft u de kachel eenmaal staan, dan is het zeker een duurzame investering.

Bespaart een pelletkachel?
Ook fijn om te weten is dat u flink kunt besparen met stoken via een pelletkachel. De meeste pelletkachels zorgen voor een besparing van 30% tot 50% van de kosten. Dat is een behoorlijk percentage wat u kunt besparen! Natuurlijk maakt u nog wel gebruik van een gasaansluiting of een andere verwarmingsbron om bijvoorbeeld te kunnen douchen en te koken, maar in verhouding scheelt het opwarmen van een ruimte met behulp van een pelletkachel behoorlijk wat geld. Gemiddeld is de terugverdientijd van een pelletkachel twee tot zes jaar.

Subsidie van de overheid
De Nederlandse overheid stimuleert het terugdringen van aardgas en heeft onder andere daarom een subsidie samengesteld voor mensen die besluiten een pelletkachel aan te schaffen. Hierbij moet de aankoop aan een aantal voorwaarden voldoen:


  • De pelletkachel is bedoeld voor de productie van warmte
  • De pelletkachel moet een gesloten voorkant hebben
  • De pelletkachel moet een vermogen hebben van 5kW tot 500 kW
  • Er moet automatisch worden gestookt op houtpellets
  • De pelletkachel wordt geïnstalleerd door een ervaren installateur

Benieuwd naar andere voordelen van de pelletkachel en of zo’n kachel iets voor u is? Haard- en kachelspecialist Lemmerlijn in Margraten helpt u graag verder bij het aanschaffen van een pelletkachel. Wij zijn in te huren in de omgeving Margraten.
Feed