De haard in de zomer, wat moet ik ermee?

In de winter is een openhaard een behaaglijke blikvanger in je huis, maar in de zomer wordt hij waarschijnlijk niet of nauwelijks gebruikt en is het een levenloze ruimte waar niet zoveel mee gedaan wordt. Maar dat kan ook anders! Je kunt je openhaard in de zomermaanden eenvoudig een hele andere functie geven. Hoe? Je leest het hier.

Wat doe ik met mijn houtas?

Wil je in de zomer je haard anders gebruiken dan begin je natuurlijk met hem grondig schoon te maken. Verwijder asresten (houtas) en stof en vuil. Laat je rookkanaal professioneel reinigen en eventueel ook inspecteren op scheurtjes, zodat je na de zomer weer kunt beginnen met stoken. Gooi de houtas niet weg, dat is zonde. Je kunt het namelijk goed gebruiken als mest in je tuin. Vooral als de grond zuur is en een lage PH-waarde heeft (<7) is met name je gras heel dankbaar voor de as. Strooi echter niet te veel, want de beestjes in de grond hebben moeite met een veranderende zuurgraad van de bodem.

Wat kan ik met mijn haard doen?

Is je haard schoon dan kun je hem vervolgens op verschillende manieren inrichten. Zo kun je hem gebruiken als tijdelijke bibliotheek door er boeken in op te stapelen of door een of twee planken aan te brengen waarop je de boeken kunt neerzetten. Ben je geen boekenfan? Versier de planken dan met iets anders. Met fotolijstjes bijvoorbeeld of leuke kleine hebbedingetjes.

Heb je een haard die reikt tot aan de grond dan kun je er ook een gezellige (koele) plek voor je huisdier in maken. Maar let wel op: de kans is groot dat je hond of kat er in de winter ook wil verblijven en dat maakt dat je de haard niet meer zult kunnen stoken.

En wil je het jezelf gemakkelijk maken? Zet dan een aantal sierkaarsen en/of planten in je haard. Het zijn sfeermakers bij uitstek, ook in de zomer!

Feed

Lemmerlijn Sfeer & Warmte
De Steeg 12 
6333AP Schimmert

KvK: 14094185

Contactgegevens

 06-51636878

 info@lemmerlijn.nl

Reguliere openingstijden:

Za 09:00 - 13:00

Wegens vakantie gesloten van 25 t/m 29 december en van 31 december t/m 3 januari.